زهر زنبور عسل
در این مطلب به نکاتی در رابطه با زهر زنبور عسل می پردازیم .
« زنبور عسل حشره ای است که فرآورده هایی را تولید می کند
که از دوره هایی که کسی به خاطر نمی آورد بشر به آن ها وابسته بوده است . »
تولید زهر زنبور عسل بلافاصله پس از تولد شروع می شود
و تا سنین 16 تا 21 روزگی که زنبور کارگر وظیفه ی دفاع و حفاظت از کندو را عهده دار هست ،
کیسه ی زهری او پر می شود . در 21 روزگی تولید زهر متوقف می شود .
در حالی که کیسه ی زهر زنبورهای متولد شده در بهار و تابستان در سنین 16 تا 20 روزگی پر می شود ،
کیسه ی زهر زنبورهای پاییزی در سنین 12 تا 15 روزگی پر می گردد .
مقدار کل تولید زهر زنبور کارگر سه دهم تا پنج دهم میلی گرم است
و این مقدار به عواملی چون سن ، نژاد ، فصل و میزان مصرف گرده بستگی دارد .
در صورتی که گردهن ی گل از جیره ی غذایی زنبور حذف شود ، تولید زهر نیز متوقف خواهد شد .
عکس العمل انسان در مقابل زهر
انسان در مقابل زهر ، عکس العمل های متفاوتی از خود نشان می دهد
زهر زنبور عسل
که بستگی به درجه ی حساسیت افراد مختلف در مقابل این نوع زهر دارد .
این نوع حساسیت ها عبارت اند از :
1.حساسیت موضعی :شامل درد ، سوزش و متورم شدن محل نیش .
اکثر افراد این گونه عکس العمل را از خود نشان می دهند
که اثر آن به خودی خود پس از مدت کوتاهی از بین خواهد رفت .
2.حساسیت شدید : در این حالت زهر روی سلسله اعصاب اثر می گذارد
و باعث تنگی نفس شدید ، اختلالات قلبی و یا انقباض وریدی می شود .
این گونه عکس العمل ها بسیار نادر می باشند
و با قرار دادن کیسه ی یخ روی بدن بیمار و تزریق آدرنالین یا آنتی هیستامین توسط پزشک ،
می توان بیمار را درمان کرد .
نیش زنبور عسل دارای خار وارونه ای است که پس از فرو کردن به بدن انسان از بدنش کنده می شود
و زنبور پس از مدت کوتاهی می میرد .
حساسیت بدن نسبت به زهر زنبور در افراد متفاوت است :
زنان ، کودکان و افراد سالمند حساسیت بیشتری دارند .
آزمایش نشان داده که یک تا 5 و حتی 10بار گزش زنبور برای فردی که از تندرستی کامل برخوردار است
کاملا تحمل آور بوده و چیزی جز سرخ شدن پوست ،
آماس سبک و احساس سوزش به بار نمی آورد ؛
200 تا 300 گزش پی در پی موجب زهر
آلود شدن تمام بدن مخصوصا دستگاه گردش خون و سیستم عصبی می گردد
و اگر شماره ی گزش به 500 یا بیشتر برسد ، مرگ آور خواهد بود .